Zapaljenje desni i razaranje koštane potpore zuba stručno nazivamo parodontopatijama, a one su danas najčešći uzrok gubitka zuba.

Zapaljenje se razvija zbog zadržavanja naslaga na zubima usled neadekvatnog održavanja higijene. Dugotrajnim zadržavanjem naslaga na zubima (dentalni plak) dolazi do njihove transformacije u zubni kamenac a on se ne može ukloniti pranjem zuba četkicom za zube.

Strogo definisanim protokolom eleminišemo zapaljenje desni i uz saradnju pacijenta dugoročno održavamo postignute rezultate. Protokol uključuje temeljno čišćenje zubnog kamenca i uklanjanje iritacija, obuku pacijenata za održavanje higijene, redovne kontrole i dodatnu motivaciju pacijenta. Obuka za održavanje higijene se individualno definiše za svakog pacijenta a većinu sredstva za održavanje higijene je moguće nabaviti u ordinaciji.

Uznapredovali oblici parodontopatija ponekad zahtevaju takozvanu “režanj operaciju”, zahvat kojim se uz minimalnu traumu vrši nadoknada izgubljenog koštanog tkiva implantacijom najbezbednijih i najkvalitetnijih koštanih zamenika.

Savremena parodontologija nudi prefinjene i minimalno traumatične hirurške zahvate kojima se minimaliziraju uslovi za dalji razvoj prodontopatija.

Značaj u lečenju parodontopatija ilustruje i činjenica da su parodontopatije uz stres, neadekvatnu ishranu, pušenje, fizičku neaktivnost svrstane kao jedan od najbitnijih faktora koji potpomažu razvoj srčanih oboljenja.

PODELITE OVU STRANICU

FacebookTwitterMore...