kontrola-strahaČesto strah ili nelagodnost od predstojećeg tretmana  uzrokuju odlaganje odlaska pacijenta kod stomatologa čime se pogoršava postojeći problem i moguće rešenje čini sve zahtevnijim. Strah od bola, čudni/neprijatni zvuci, dugotrajnost postupka, osećaj gađenja, neprijatna iskustva u prošlosti  ali i mnogi drugi razlozi sačinjavaju strah od stomatologa.

Ovako složen problem traži strpljenje i vreme kako bi se prevazišao. Način prevazilaženja straha je individualan i razlikuje se od uzrasta pacijenta, raspoloživog vremena, neophodnog tretmana…

Tokom prvog pregleda i upoznavanja se definiše razlog straha kod pacijenta i vrsta neophodnog stomatološkog tretmana.

Za „male pacijente“ druženje započinje sa sticanjem poverenja u stomatologa i upoznavanjem sa stomatološkom ordinacijom. Tokom prvih nekoliko poseta se utvrđuje poverenje i oslobađanje od straha kroz preventivne zahvate i bezbolene tretmane uz nagoveštaj i dogovor o tome šta nas čeka u sledećim posetama. I ako se čini da se tokom tih prvih poseta ništa ne dešava one su prvi i neizostavan korak . Shodno uzrastu i potrebama vrše se neophodni tretmani a sa razvojem saradnje i rastom pacijenta se razvija i mogućnost složenijeg rada.

Odrasli pacijenti lakše definišu svoje strahove i potrebe ipak za eliminisanje straha je neophodno vreme. Pacijentu se predoči raspored neophodnih aktivnosti i u saradnji se definiše raspored aktivnosti koji se pacijentu čini najpogodniji. Za standardne intervencije se pacijentima savetuje strogo definisana upotreba medikamenata kojima se postiže psihička  relaksacija i smanjenje bolnih nadražaja. Postepen pristup i upotreba medikamenata omogućuju kompletiranje i onih najzahtevnijih procedura.

Za hirurške intervencije postoji mogućnost saradnje sa anesteziologom koji pacijenta vodi tokom intervencije u takozvanoj sedaciji. Pacijenti su tokom čitave intervencije u budnom stanju ali oslobođeni od strahova ili neprijatnih sećanja od intervencije. Budnost pacijenta unapređuje saradnju tokom intervencije, ubrzava i olakšava postoperativni opravak i čini anesteziološki postupak maksimalno bezbednim.

PODELITE OVU STRANICU

FacebookTwitterMore...