Moderna stomatologija nezamisliva je bez implantologije. Primena implantata je značajno unapredila rehabilitaciju potpuno i delimicno bezubih pacijenata.

Nakon gubitka zuba, vilična kost oko tog zuba, usled nedostatka funkcije, polako nestaje i taj proces se nastavlja do kraja života. Ugradnjom implantata u kost, taj se proces može zaustaviti, a vilicama vratiti normalna funkcija i izgled. Bez obzira koji je uzrok gubitka zuba (karijes, parodontopatija, trauma…), najbolje rešenje za zamenu izgubljenog zuba, je implant.

Ugradnjom implantata mogu se ostvariti višestruke prednosti u nadoknadi zuba kako u estetskom tako i funkcionalnom pogledu. Za razliku od proteze koja se oslanja na desni ili mosta koji koristi susedne zube kao nosače, implanti se ugrađuju u viličnu kost simulirajući prirodnu fukciju korena zuba – samostalno noseći zubnu nadognadu. Najznačajnije pogodnosti su očuvanje susednih zuba, izbegavajući njihovo brušenje za nosače mosta, ili oslobađanje potpuno bezubih pacijenata od nošenja totalnih proteza. U slučajevima nedostatka zuba na kraju zubnog niza ugradnjom impantata mogu se izraditi fiksni mostovi umesto parcijalne proteze. Pored keramičke krunice ili mosta implantati mogu nositi i pokretne proteze. Na taj način proteze su čvrsto oslonjene na vilicu tokom žvakanja i govora, što predstavlja značajan komfor i sigurnost za pacijente.

Implantat predstavlja šraf napravljen od titanijuma, materijala koji naše telo prihvata i čvrsto ga vezuje za kost vilice u koju se ugrađuje.Implant je sačinjen uglavnom iz dva dela. Telo implantata je oblika korena zuba tzv. „root-like” i ima navoje koji se koriste za ušrafljivanje u kost. Celokupno telo implantata se nalazi u kosti i „oseointegriše” tj. za njega se koštano tkivo vezuje čvrstom vezom. Nosač zubne nadoknade ili abutment, se pričvršćuje za telo implantata tako da se nalazi van kosti i ima oblik brušenog zuba. Definitivni protetski rad, najčešće je to keramička krunica, se cementira ili ušrafljuje za nosač nadoknade na implantatu.

Implantacijske procedure su danas postale standardne i uobičajene u svakodnevnoj praksi a “TiM Stomatologija” ima najbogatije iskustvo i najdužu tradiciju na ovim prostorima. Osnovu rada u ovoj oblasti zasnovali smo na dugogodišnjem iskustvu prof dr Milana Jurišića i primeni najboljih implantacijskih sistema u svetu.

PODELITE OVU STRANICU

FacebookTwitterMore...